Nové webové stránky | O-News.cz (2024)

od Martin Klein | 19. 6. 2022 | Další, Komentáře

Prvního dubna byly zveřejněny zelené aprílové stránky a někteří si mysleli, že to tak bude napořád. My jsme ale naštěstí zůstali u naší krásné červené. Design ale zůstal a už je to nějaký ten pátek, kdy si naše články čtete na novém webu. Pojďme spolu projít změny a zeptat se vás na zpětnou vazbu.

Nové webové stránky | O-News.cz (1)

Vylepšili jsme ale celkový vzhled tak, aby byl přehlednější, modernější, a hlavně responzivní i pro mobilní zařízení.

Kompletně nová je úvodní stránka, kde se změnil styl tabulky článků a opravily se chyby zobrazení zpředešlého designu. Nově byste měli vidět úvodní obrázky ve své celé velikosti (dříve byly oříznuté) a delší úryvek textu. Nahoře pak najdete velké okno sfotkou, které upoutává na nejnovější články.

Změnou prošlo i formátování textů, které bylo upraveno pro lepší čitelnost jak na počítači, tak i vmobilu.

Velkou novinkou je i záhlaví stránky, kde byly sjednoceny dvě menu do jednoho. Protřídili jsme rubriky článků tak, aby bylo jednoduší se vnich vyznat a přidali jsme novou záložku “Seriály”, kde jsou shromážděny všechny naše články ztematických sérií.

A abychom se vám lépe představili, vytvořili jsme stránku O nás, kde si můžete rozkliknout každého zredaktorů a přečíst si něco o něm.

Nové webové stránky | O-News.cz (2)

Proč ale píšeme tento článek, když už jste stejně všechny změny viděli? Chceme se vás zeptat. Web stále není ve finální verzi a budeme na něm dělat drobné, možná i větší úpravy. Rádi bychom ale, abyste nám stím pomohli svou zpětnou vazbou. Co se vám na nových webových stránkách líbí, co vám vadí, co byste ocenili nového, a další konstruktivní kritiku nám můžete psát do komentářů.

Děkujeme

  1. Nové webové stránky | O-News.cz (3)

    Janana 21. 6. 2022 v 09:37

    Nový web se mi líbí, hezká práce, ale ta fotka supoutávkou na nové články je podle mě moc velká, stačila by třeba poloviční – zabírá asi půlku okna (na počítači i na mobilu) a působí to rušivě.

    Odpovědět

  2. Nové webové stránky | O-News.cz (4)

    Piškotna 24. 6. 2022 v 14:04

    Doby, kdy se na každém webu nahoře objevoval carousel snovými články už je dávno pryč. Přišlo se na to, že uživatelům to nic nepřináší a zbytečně to zabírá místo. Při načtení na mobilu vidím například dvakrát za sebou ten samý článek.
    Raději se zaměřte na samotný výpis článků, zkraťte zbytečně dlouhý perex, který nikdo nečte a mrkněte se na nějaké zpravodajské weby jak sčlánky pracují. Není potřeba všechny články na stránce vypisovat stejně (nemá to pak žádnou hierarchii a rytmus) – stačí zvýraznit pár posledních a zbytek už třeba jednodušším výpisem.

    Plus se můžete mrknout jak velké obrázky se načítají na mobilu (ten zcarouselu má 2MB) a obecně servírovat obrázky vmodernějším formátu než je JPG.

    A drobnost – opravte odsazení řádků (line-height) vtextovém poli pro psaní komentáře :).

    Odpovědět

  3. Nové webové stránky | O-News.cz (5)

    Lyžníkna 6. 7. 2022 v 14:40

    Souhlasím sPiškotem, že je zbytečné mít na homepage zdvojený výpis článků, tedy jak carousel (kde se stejně drtivá většina uživatelů podívá jen na první snímek, a to jich je tam 10), tak pod ním ještě samostatný tabulkový výpis.

    Ten je navíc (na počítači) řešený trochu nepřehledně – jak se u každého článku vypisuje celý nadpis a určitý počet znaků zúvodu textu, dochází ktomu, že je každá karta jinak vysoká (a to třeba jen o několik málo pixelů), což za a) může vypadat jako chyba a za b) to vytváří jakousi kaskádu, která vizuálně nevypadá moc hezky, taky protože je tam těch karet moc.

    Na mobilu sice problém skaskádou odpadá, ale tam zas nedává úplně smysl načítat hned na homepage všech těch 20 článků – je to zbytečně moc (informací i MB) a běžný návštěvník tam jde stejně kvůli novinkám, než aby četl několik týdnů staré články. Mobilní patička je pak řešená trochu nešťastně, mít tam dvakrát hamburger je zbytečné, místo toho lze ze standardního menu vytáhnout jen ty nejdůležitější odkazy, které budou vypsané pod sebou.

    A smobilem souvisí i horní, standardní menu, které vtomto formátu také zabírá hodně místa. Jednak není potřeba až tak velké logo (dalo by se nahradit jinou verzí, případně ikonou), dále je zajímavé, že jsou na tak prominentním místě odkazy na sociální sítě (i když čtenář by měl primárně zůstávat na webu) a stejně tak že vyhledávání je před samotným menu. To se navíc po rozkliknutí ukáže vrozrolované podobě, takže než doskroluju na jeho dolní konec, zapomenu, co bylo nahoře. Co se týče uspořádání, tlačítko Domů duplikuje funkci loga (proklik na homepage) a stránka O nás bývá nejčastěji na opačném konci menu, protože většinou nejde o nejdůležitější informaci.

    Odpovědět

Vložit komentář

Nové webové stránky | O-News.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6390

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.