Vyhlášení OB ankety v novém formátu (2024)

V pátek započal vChotěboři O-Víkend, tedy nová akce pořádaná pořádaná Českým svazem orientačních sportů, která vpodstatě uzavírá sezónu orientačních sportů. Jedním zprvních vrcholů akce bylo vyhlášení Ankety o nejlepšího orientačního sportovce. Již loni se konalo samostatné vyhlášení ankety místo spojení splesem, který byl ale zrušen zdůvodu zhoršené situace sCovidem-19. Samostatné vyhlášení se ale natolik osvědčilo (vyhlášení nebylo rušeno návštěvníky, kteří se chtějí “bavit”), že od letoška se stalo standartem. A tak vpátek večer došlo vmístním kině Družba koznámení nejlepších orientačních sportovců letošního roku.

Jak bylo řečeno o pár řádků výše, tak vyhlášení hostilo místní kino, do jehož sálu byli pozváni nominovaní sportovci, vedení ČSOS, účastníci Semináře trenérů a rozhodčích, vedení hostitelského města a další hosté. Jeden znich byl velmi speciální, jednalo se o Miloše Vystrčila, předsedu Senátu Parlamentu ČR, tedy druhého nejvyššího ústavního činitele naší země. Ti, kteří nebyly pozváni, se mohli dívat na online přenos.

Vyhlášení OB ankety vnovém formátu (1)

Vyhlašování započalo vystoupením místního smyčcového tria Family Trio, které zahrálo na housle a violoncello skladbu Nothing Else Matters, kterou voriginále nahrála skupina Metallica. Po tomto hudebním vystoupení přišel na scénu moderátor večera Jan Exner, bývalý komentátor stanice Eurosport a právník ČOV a také úspěšný běžec vjuniorských letech, nyní odborný asistent na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Poté uvedl svého spolumoderátora, kterým měl být Petr Kubásek, komentátor ČT Sport, jenže místo něho se na pódiu objevil Daniel Wolf, turnovský závodník, který byl juniorským reprezentantem a nyní se věnuje pořádání světových akcí na našem území. Petr Kubásek, který vyhlášení Ankety tradičně moderuje, se nyní nachází na Mistroství světa ve fotbale vKataru, a tak alespoň natočil zdravici zDauhá. Pak již začalo samotné vyhlášení, kdy se začínalo vyhlášením nejlepších LOBáků. Tento sport vyhlašovali Přemek Škoda, předseda LOBácké sekce Svazu, a také Ondřej Kozub, starosta Chotěboře, tedy hostitelského města. Nejprve byla vyhlášena nejlepší dorostenka, kterou se stala Tereza Pecková, závodnice Slavie Liberec Orienteering. Vyhlášení se tato závodnice neúčastnila, jelikož se nacházela na lyžařském soustředění vitalském Livignu, stejně jako několik dalších později vyhlášených závodníků. Zjejích úspěchů, které jí zajistily toto, lze jmenovat 7.místo ve sprintu a na krátké trati při Mistrovství Evropy dorostu ve Finsku, na stejném šampionátu získala ještě 15.místo na klasické trati. Poté se vyhlásili nejlepší junioři. Třetí místo získala Adéla Randáková. Tato vrchlabská závodnice také nebyla na vyhlášení přítomná, podobně jako Vojtěch Peňáz zVrbna pod Pradědem, který obsadil druhé místo a který také trénoval na příští sezónu vLivignu. I vítěz juniorské kategorie, Marek Štěrba ze Slovanu Karlovy Vary, nebyl osobně přítomen na vyhlášení, a když byla spuštěna jeho zdravice také zLivigna, tak nastal smích vsále. Marek Štěrba si své vítězství vjuniorech zasloužil za 4.místo na juniorském Mistrovství světa ve Finsku na klasické trati, 5.místo získal na stejném šampionátu na krátké trati. Na závěr došlo kvyhlášení nejlepších lyžařských orienťáků vkategorii dospělých. Třetí místo získal Radek Laciga, závodník Slovanu Zdravotník Praha, který již byl přítomen na vyhlášení. Druhé místo získal Petr Horvát ze Severky Šumperk, a vítězství získala Petra Fiala, experti ocenili její výsledky na Mistrovství světa ve Finsku, kdy získala 8.místo na krátké trati, 14.místo ve stíhačce a 18.místo ve sprintu.

Vyhlášení OB ankety vnovém formátu (2)

Po vyhlášení nejlepších LOBáků přišlo na řadu další hudební vystoupení, které předvedl Roman Štorek, který zahrál na kytaru a zazpíval píseň Dál zjeho vlastní tvrorby. Po tomto vystoupení přišlo na řadu vyhlášení dalšího sportu, a to MTBO, tedy orienťák na horských kolech. Vyhlašování se vtomto případě ujali Zbyněk Pospíšek, předseda sekce MTBO, a Marek Hájek, místopředseda České unie sportu. Vkategorii dorostenců zvítězila Sofie Stránská zoddílu TJ Stadion Nový Bor, která ve svém věku 14 let (!) podává skvělé výkony. Například na Mistrovství Evropy dorostu vLitvě vyhrála závod na krátké trati a získala stříbro na klasické trati. Ktomu na juniorském Mistrovství světa ve Švédsku vzávodě shromadných startem si vyjela 5.místo, když soupeřila se závodnicemi staršími i o 6 let! Po vyhlášení této závodnice se vyhlásili 3 nejlepší junioři. Třetí místo obsadil Matěj Tůma ze Sportcentra Jičín, na druhém místě se umístila Natalali Chamraďa zGigant Orienteering a vítězství získala Lucie Nedomlelová zMTBO Racing team Hradec Králové. Tato závodnice původem zji*zerských hor získala mimo jiné na juniorském Mistrovství světa ve Švédsku 7.místo na klasické trati a 9.místo na krátké trati. A poté došlo kvyhlášení těch nejlepších vtomto sportu i mezi dospělými – 3.místo získal Jan Hašek zKOS Slavia Plzeň, druhý skončil Vojtěch Ludvík ze Stadionu Nový Bor, který natočil videozdravici ze své cesty dodávkou na přípravu do Španělska, a vítězem se stal Kryštof Bogar z OK Jiskra Nový Bor. Tento závodník se stal mistrem světa ve sprintu a na krátké trati na šampionátu ve Švédsku, na klasické trati získal stříbro a vhromadném závodě bronz.

Vyhlášení OB ankety vnovém formátu (3)

Po vyhlášení MTBO závodníků přišlo na řadu udělení ceny Fair-Play, kterou předal Jan Fiala, předseda klubu Žabovřesky Brno, člen Výkonneho výboru ČSOS a také Senior-Advisor letošního Mistrovství Evropy dorostu vOB vMaďarsku. A tento předávající nebyl vybrán náhodou, protože Fair-Play cenu obdržel Jan Strýček, který na zmíněném MEDu se vzávodě ve sprintu přiznal ktomu, že proběhl zakázaným prostorem, čímž byl diskvalifikován a přišel tím o medaili. Toto zjistil při pozávodní analýze, kdy zjistil, že proběhl po cestě, která byla vmapě vyznačena jako zakázaná, ale vreálu nebyla příliš vyznačená, a následně se přiznal pořadatelům.

Po udílení této ceny následovalo uvedení do Síně slávy českého OB. Letos byly uvedeny předsedou ČSOS, Radanem Kamenickým, dvě bývalé československé reprezentantky, Iva Mádlová a Mária Kovaříková. Iva Mádlová na Mistrovství světa vroce 1987 ve Francii získala bronzovou medaili ve štafetě spolu sIvou Kalibánovou, Adou Kuchařovou a Janou Galíkovou. Mária Kovaříková získala ze štafet na Mistrovství světa bronzové medaile dokonce dvě, a to ve Spojených státech vroce 1993 a vNěmecku vroce 1995. Vobou štafetách běžela spolu sPetrou Novotnou, Marcelou Kubatkovou a Janou Cieslarovou.

Poté opět následovalo hudební vystoupení vpodání Family Trio, které tentokrát odehrálo skladbu Sweet Child O´ Mine od Guns N´Roses. A poté přišlo to nejdůležitější, a to vyhlášení OB ankety, tedy ze čtyř orientačních sportů rozhodně ten nejznámější. Vyhlašování se ujal předseda Sekce OB Petr Klimpl a předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Vkategorii dorostenců zvítězila závodnice Tesly Brno Kateřina Doušková, která získala dvě zlaté medaile na Mistrovství Evropy dorostu vMaďarsku, a to na klasice a ve štafetách, kromě toho ve sprintu přidala stříbro. Vjuniorech obsadil třetí místo věkem ještě dorostenec Daniel Bolehovský zUSK Praha, druhé místo obsadila Anna Karlová zJilemnice a vítězství získal Jakub Chaloupský. Tento závodník OK99 Hradec Králové vyhrál 6 zlatých medailí na českých šampionátech, ktomu získal bronz na juniorském Mistrovství světa vPortugalsku ve sprintových štafetách a čtvrté místo na klasické trati a páté místo na krátké trati na stejném šampionátu. Po vyhlášení juniorů přišla na řadu kategorie dospělých, zde se vyhlašuje na rozdíl od jiných sekcí rovnou 5 nejlepších závodníků. Páté místo obsadil Vojtěch Král ze Severky Šumperk, který získal 13.místo vknockout sprintu na Mistrovství světa vDánsku a podílel se také na 4.místě sprintové štafety na World Games ve Spojených státech. Čtvrté místo obsadila Adéla Finstrlová ze Žabovřesk Brno, ta získala stříbrnou medaili na Mistrovství Evropy vEstonsku ve štafetovém závodě, přičemž tímto závodem ukončila svoji repre kariéru. A protože reprezentační kariéru letos ukončila i Jana Stehlíková zLokomotivy Pardubice, tak při této přiležitosti bylo oběma závodnicím poděkováno za jejich úspěšnou reprezentační kariéru. Třetí místo obsadila Vendula Horčičková ze Slovanu Luhačovice, ta kromě stříbrné štafetové medaile zMistrovství Evropy získala také tři mistrovské tituly na české scéně. Druhé místo získal choceňský Tomáš Křivda, který na Světových hrách získal bronz ve sprintu a zároveň se stal první českým závodníkem, který vjednom roce vyhrál všechny individuální závody na MČR i vČeském poháru. A vítězkou se stala Tereza Janošíková, ta získala stříbrnou medaili na Světových hrách ve sprintu a také na Mistrovství Evropy ve štafetě.

Vyhlášení OB ankety vnovém formátu (4)

Po ocenění Terezy Janošíkové celý večer skončil vystoupením Romana Štorka, který zahrál a zazpíval skladbu “Vlese” od Pokáče. Vpříštích dnech vám přineseme shrnutí celého O-Víkendu, tedy jak probíhal Seminář trenérů a rozhodčích a také jak proběhl ples O-Gala.

Vyhlášení OB ankety v novém formátu (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6394

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.