Podcast: O-Víkend započal svou tradici (2024)

Od pátku do neděle proběhl vChotěboři premiérový O-Víkend, tedy akce, která de facto uzavírá celou sezónu orientačních sportů. Vrámci tohoto víkendu proběhly akce, které probíhaly vminulosti vpodobném termínu ve více víkendech, například ples O-Gala, seminář trenérů a rozhodčích, shromáždění sekce OB či valná hromada ČSOS. Zároveň zde ale byly oproti dřívějšku i další novinky, například vyhlášení Ankety se konalo odděleně od plesu, konal se workshop pro “běžné” orienťáky (závodníky, kteří nejsou účastníky seminářů trenérů či rozhodčích) nebo proběhl závod ve sprintu, kterého se vrámci úvodního soustředění zúčastnila i česká reprezentace. To vše bylo pod jednotnou vizuální identitou. Přinášíme ohlédnutí formou obsáhlé reportáže a také formou O-News.cz Podcastu.

PoslouchejO-News.cz Podcast! Vaktuálním díle přinášíme ohlédnutí za O-Víkendem spodtitulem “O víkendu jsem byl na O-Víkendu”. Jak vznikla myšlenka uspořádat takovou akci? Jaké jsou první reakce účastníků? Jak náročné je takovou akci uspořádat? Je to udržitelný koncept do budoucna? A jak se tak stane, že na vyhlášení nejlepších orienťáků dorazí předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil? Odpovědi na tyto otázky budou tématem dnešního O-News.cz Podcastu a bude je hledat moderátor Dan Wolf se svými hosty, organizátory O-víkendu Josefem Sabolem a Janem Pickem.

Akci pořádal Český svaz orientačních sportů ve spolupráci smístním klubem SK Chotěboř. Celá akce započala vpátek úderem 18.hodiny, kdy začala společná přednáška pro trenéry a rozhodčí, kterou vedl Václav Zakouřil na téma stavby tratí pro skupinu žactva a začátečníků. Po této přednášce proběhlo vmístním kině Družba vyhlášení Ankety o nejlepšího orientačního sportovce, kterého se zúčastnili nominovaní sportovci, účastníci semináře, vedení ČSOS, speciálním hostem byl předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Podrobnosti o průběhu vyhlášení a výsledcích ankety se dozvíte vtomto článku. Vsobotu pak následovala další část semináře, kdy celé dopoledne se trenérům věnoval Jan Procházka, který měl přednášku na téma efektivní navigace vOB, tuto přednášku poté doplnil praktickou ukázkou vterénu.

Podcast: O-Víkend započal svou tradici (1)

Rozhodčí oproti tomu měli přednášky na více témat, například Roman Zbranek měl téma podpory svazu krozhodčím, Jan Jurica představil systém radiokontrol Bluebox, který ve spojení svlastní aplikací O-Results přináší daleko rychlejší přenos mezičasů než původní systém Racom nebo Jan Panchártek měl téma štafet zpohledu hlavního rozhodčího, kdy zde mohl prezentovat svoji zkušenost zříjnového MČR štafet a družstev, kdy byl právě hlavním rozhodčím. Kromě toho proběhl workshop, kdy bylo možné vyslechnout rady Jana Fialy, jak si zkontrolovat svůj vlastní čip, poté Alena Picková představila metodické pomůcky ČSOS, tedy různé pracovní listy a hry, které mohou pomoci zlepšit techniku. Následovalo natáčení metodické středy, kdy Richard Klech, trenér LOBácké reprezentace, ukazoval, jak se mají namazat lyže na běžecké lyžování. Kromě toho během dopoledne proběhlo shromáždění sekce OB, během kterého byly předneseny zprávy jednotlivých komisí a zároveň byli zvoleni delegáti na odpolední valnou hromadu.

Podcast: O-Víkend započal svou tradici (2)

Odpoledne pak proběhly další přednášky semináře trenérů a rozhodčích. Trenéři nejprve měli přednášku od profesora Petra Štourače na téma alternativního tréninku jako prevence zranění, dále Pavel Košárek představil typy tréninků OB kmateriálu Stupně rozvoje, Marek Cahel mluvil o organizaci a vedení soustředění a poté následoval společný blok Pavla Košárka a Dominiky Pachnerové, který se týkal metodického portálu a vstupu do lesa. První odpolední přednáška pro rozhodčí byla od Miroslava Hadače, a to na téma “Mapa – papír nebo plast?”, vdalším bloku společně představili metodický portál a Fórum ČSOS Radim Hošek a Jan Fiala a na závěr Roman Zbranek a Daniel Wolf moderovali diskusi o případech pro JURY zletošní sezóny. Odpoledne proběhla také valná hromada ČSOS. Kromě přednáškových a “bafuňářských” aktivit přišla odpoledne na řadu i běhací aktivita, když se běžel sprint po Chotěboři. Tohoto sprintu se mimo jiné zúčastnila i česká reprezentace, viz GPS tracking. Tratě pro většinu kategorií připravil Josef Sabol, pro elitní kategorie je připravil Marek Cahel, trenér dorostenecké reprezentace a asistent trenéra dospělé reprezentace. Vhlavních kategoriích zvítězili Tereza Janošíková a Tomáš Křivda, oba tito závodníci byli poté vyhlášení na večerním O-Gala.

Podcast: O-Víkend započal svou tradici (3)
Podcast: O-Víkend započal svou tradici (4)

Večer poté nastal zlatý hřeb celého víkendu, a to ples O-Gala, který se konal kvůli covidové pauze po třech letech, a to vmístní sokolovně. Na programu toho bylo spoustu, tombola, soutěže či taneční vystoupení. Po celý večer hrála skupina Variace, vjedné její pauze a po konci jejího vystoupení hrála i reprodukovaná hudba, což návštěvníci velmi ocenili, a také díky tomu, že se ples konal po tak dlouhé době, tak na plese vládla skvělá atmosféra. A když ples těsně před druhou hodinou ranní skončil, tak velká část návštěvníků neměla stále dost, a tak se mnoho znich vydalo na domluvenou afterparty, která se konala vmístním klubu.

Podcast: O-Víkend započal svou tradici (5)

V neděli pak proběhly závěrečné přednášky semináře. Pro trenéry přednášel náš nejlepší reprezentant Tomáš Křivda, a to na téma trénink fyzické přípravy od staršího dorostu po dospělé. Rozhodčí měli přednášky od Radima Hoška a Jana Netuky, tématy byly pořadatelské úseky, sprintový mapový klíč a sprintové štafety. Podkladové materiály najdete postupně na Metodickém portálu, později budou kdispozici také videa zněkterých přednášek.

Podcast: O-Víkend započal svou tradici (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6392

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.